این نوع کروماتوگرافی برای اولین بار در سال 1954 معرفی و در سال 1959 اصلاح شد. در این روش جداسازیهای مبتنی بر الک کردن مولکولی بر روی اجسام بیبار در جریان مهاجرت الکترو اسمزی از داخل ژلها انجام میشود. بدین ترتیب که جداسازی بر مبنای اندازههای نسبی مولکول ها انجام شده و از اصطلاح صاف کردن به وسیله ژل استفاده میشود. ژل استفاده شده در این روش باید بی اثر و پایدار باشد. فاز ساکن از یک قالب متخلخل تشکیل شده که منفذهای آن به وسیله حلالی که فاز متحرک را تشکیل داده پر شده است. از آنجا که اساس جداسازی بر این است که مولکولهای بزرگ تر از حد وارد سوراخها نشده و به ترتیب جرم مولکولی از ستون خارج شوند و مولکولهای کوچک تر بر حسب شدت نفوذشان سوراخ ها را پر کنند پس اندازه سوراخ بسیار مهم است. همچنین گرانروی نمونه نیز اهمیت زیادی دارد و نباید از دو برابر گرانروی شوینده بیشتر باشد. از دیگر عوامل مهم حجم نمونه است بدین ترتیب که هر چه حجم نمونه کمتر باشد، غلظت هر جزء در محلول خارج شده نیز کمتر خواهد بود.
جداسازی مولکول ها از یکدیگر
جداسازی مبتنی بر الک کردن مولکولی را میتوان بر روی اجسام بیبار در جریان مهاجرت الکترونی ازداخل ژلها انجام داد. این کار اساس جداسازیهایی که مبتنی بر اندازههای مولکولها نسبت به هم است، را تشکیل میدهد و از اصطلاح صاف کردن به وسیله ژل استفاده میشود.
سیر تحولی رشد :
در سال 1954 وسیچ نشان داد که جداسازیهای مبتنی بر الک کردن مولکولی را میتوان بر روی اجسام بی بار در داخل ژلها انجام داد. در سال 1959 پورات و فلودین اصل معینی را ارائه دادند و از اصطلاح صاف کردن بوسیله ژل برای شرح روش خودشان استفاده کردند. ولی دترمان در سال 1964 پیشنهاد کرد که کروماتوگرافی ژلی را به عنوان اسمی برای این شیوه استفاده شود.
نکات قابل توجه این روش :
در کروماتوگرافی ژلی، فاز ساکن از یک قالب متخلخل تشکیل شده که منفذهای آن به وسیله حلالی که به عنوان فاز متحرک به کار میرود، کاملا پر شده است. اندازه سوراخ بسیار مهم است چون اساس جدایی بر این است که مولکولهای بزرگتر از یک اندازه معین اصلا وارد سوراخها نشوند و تمام یا قسمتی از سوراخها برای ورود مولکولهای کوچک تر آماده است. جریان فاز متحرک موجب میشود که مولکولهای بزرگتر بدون بر خورد با مانعی و بدون نفوذ در قالب ژل از ستون عبور کنند، در حالی که مولکولهای کوچکتر بر حسب شدت نفوذ در ژل در ستون نگه داشته میشوند.
عناوین یادداشتهای وبلاگ